Rhythm and Blues

Rhythm and Blues, eller R&B, är en musikgenre som uppkom på 1940-talet. Genren beskrivs ibland som en typ av populärmusik med ett afroamerikanskt ursprung. Från början användes termen främst av skivbolag för att beskriva afroamerikanska inspelningar. Den musik som ökade i popularitet under 40-talet var jazz- och bluesbaserade sånger i ett mer ökat tempo jämfört med tidigare låtar. Efter 40-talet förändrades dock termen ”R&B” en aning. på 50-talet användes till exempel termen för att märka alla inspelningar av blues. Musiken fortsatte att utvecklas och genrer delades samt blandades för att skapa nya och för att göra det lättare att beskriva en viss musikstil.

Genren rhythm and blues som finns idag uppstod först under 1980-talet. Idag används termen till att beskriva musik som innehåller soul med inslag av hiphop och ibland även lite rap. Dock är det främst musik med mycket soul som beskrivs som R&B.

Artister inom R&B

Några av de första artisterna inom genren var till exempel Big Joe Turner och Roy Brown, trots att de inte använde sig av begreppet R&B. Några av de första artister som däremot använde sig av begreppet var Ruth Brown, Chuck Berry, Fats Domino och Elvis Presley. Att Elvis Presley tog sig upp till toppen bland R&B-artisterna var sett av vissa som lite underligt. Men det var tack vare hans låtar All shook up och Jailhouse Rock som han hamnade på topplistan med resten av R&B-artisterna. Detta som sagt under 1950-talet, på 60-talet däremot började det dyka upp brittiska popgrupper som The Rolling Stones och The Animals som också kallade sin musik för rhythm and blues. Deras musik bestod dock främst av tolkningar av amerikanska rock- och blueslåtar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *