Musik i Sverige förr

Sverige har en väldigt stor musikexport trots att det är ett relativt litet land. Förutom begåvade artister finns det en rad med fantastiska musikproducenter, låtskrivare och DJ:s. Trots att det ser ut så idag har det inte alltid varit på det sättet. En av de mest kända exporterna från Sverige inom musiken är gruppen ABBA. ABBA startade under 70-talet och blev sedan känd över hela världen, musiken spreds relativt snabbt och de åkte på världsturné.

En annan grupp som lyckades bli känd utanför Sverige är Roxette som bestod av Per Gessle och Marie Fredriksson. Det gjorde stor succé i bland annat USA där de till och med fick göra låten ”It must have been love” till Pretty Woman, en film med Julia Roberts och Richard Gere.

Tittar man tillbaka ännu länge i den svenska musikhistorian kommer man stöta på en blandning med artister och genrer. Under 50-talet i Sverige var det mycket jazz som gällde med artister som Monica Zetterlund och Alice Babs. Under 70-talet var det dansband som gällde. Bland annat grupper som Sven-Ingvars, Vikingarna och Thorleifs.

Tidigare än så kommer man stöta på bland annat visor och folkmusik. Den svenska musikens utveckling är inte så annorlunda jämfört mot andra länders.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *