Klassisk musik – mer populär förr i tiden

Genren klassisk musik är en väldigt bred term som kan omfatta väldigt mycket musik. När de flesta hör ordet ”klassisk musik” tänker de i första hand på Mozart och Beethoven eftersom det är två av tidens mest kända kompositörer. Det är dock inte fel att koppla dessa personer med genren eftersom vad de skapade anses vara just klassisk musik. Men det finns så mycket mer inom genren som de flesta personer inte känner till.

Det går att spåra den klassiska musiken väldigt långt bak i tiden. Men vill man vara petig kan man säga att genren uppstod under 1800-talet i samband med förändringen i repertoaren på operorna, vid orkesterspelningar och hos kammarmusikerna. Under 1700-talet spelades endast verk av levande, samtida kompositörer och under 1800-talet började man spela verk från kompositörer som avlidit, vilka ansågs vara ”klassiska”.

Klassisk musik idag

Men i samband med att musiken utvecklades och nya genrer dök upp började folk att glömma bort en stor del av all klassisk musik. Idag är det nästan omöjligt att hitta en radiostation som spelar klassisk musik, det kan dyka upp något verk då och då men de flesta stationer fokuserar på populärmusiken. Det betyder dock inte att det inte finns några kompositörer idag som fokuserar på klassisk musik, det finns fler än vad man först kan tro. Det svåra är att veta var man kan hitta den musiken. Många gånger är det endast entusiaster som håller koll på den nyare klassiska musiken.

Det finns dessutom artister som tagit inspiration i den klassiska musiken från 1700- och 1800-talet. Vissa delar av en låt kan komma från ett klassiskt verk. Det finns även reklamer som använder sig av genren. Många personer kan höra en bit av ett klassiskt stycke och känna igen det från ett TV-program eller en film men egentligen inte ha någon aning vem som ligger bakom musiken.

Lyssna på klassisk musik

Skulle man vara intresserad av att lyssna på Mozart eller någon annan välkänd kompositör är det relativt enkelt att hitta det med hjälp av internet. Många säger dock att man måste besöka en arena och se en verklig orkester framföra många av verken för att verkligen förstå vad som gör den klassiska musiken så fantastisk som den är. Tyvärr spelas de inte särskilt ofta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *