Uppsala Rock Nights: The Bands vol. 2

Den nya festivalen Uppsala Rock Nights (URN) har sin premiär 6-7:e juli och givetvis är Den Rockande Kocken på plats för att bevittna det hela. Min vana trogen presenteras här på bloggen de medverkande banden, volym 2 ger dig Thyrfing, The Unguided och Lizette &. Videor finns efter presentationerna.

Läs mer om URN i inlägget Uppsala Rock Nights, besök gärna också deras hemsida och Facebook-sida samt evenemangssidan på Facebook.
.
.
Missa inte att kolla in Metal Munchers, Sveriges första hårdrockskokbok, där Thyrfing medverkar.

Thyrfing har levererat sin alldeles egen version av metal sedan 1995 då bandet bildades av Joakim Kristensson, Patrik Lindgren, Kimmy Sjölund och Peter Löf. Året därpå ansluter sig även Thomas Väänänen.

1997 signas bandet av Hammerheart Records och debutalbumet spelas in under sommaren samma år. Kort efter att plattan släppts 1998 får bandet en andra gitarrist med Vintras, men han lämnar bandet igen precis före att de går in i studion för att spela in sin andraplatta och ersätts av Henrik Svegsjö.

Under 1999 gör Thyrfing sitt första liveframträdande utanför Sverige på Dynamo Open Air och kort därefter ger de sig ut på sin första turné tillsammans med Six Feet Under, Vader, Enslaved, Cryptopsy och Nile. Turnerandet fortsätter under våren 2000 med två miniturnéer i Tyskland och Benelux tillsammans med Primordial och Shadowbreed. Under sommaren släpps tredje plattan.

Det följande året gör de endast ett framträdande, på Motala Metal Fest, och 2002 är det så dags för nästa platta som släpps under sensommaren och följs av ännu en miniturné i Benelux. Under 2003 turneras det flitigt och 2004 blir ett år med lite aktivitet förutom att nytt material skrivs för nästa platta.

2005 är det dags för ett byte av skivbolag och bandet signas av Regain Records, mot slutet av årets släpps den femte plattan. 2006 gör de sitt första framträdande i USA.

Efter ett decennium i bandet beslutar sig både Thomas Väänänen och Henrik Svegsjö för att lämna bandet och Jens Rydén värvas som ny sångare. Nytt material för ett kommande album håller bandet sysselsatt resten av året och under våren 2008 börjar man spela in sitt sjätte album som släpps under hösten samma år.

2012 signades bandet av NoiseArt Records och Rock the Nation Booking. Kort därefter inleddes inspelningen av ettt nytt album som släpptes 2013 med titeln ”De Ödeslösa”.

Bandet har fått ett starkt följe genom åren och har etablerat sig inom metallscenen, betraktad som en av de bästa banden inom den så kallade viking/pagan metallgenren.

I bandet spelar Jens Rydén (sång), Patrik Lindgren (gitarr), Fredrik Hernborg (gitarr), Joakim Kristensson (bas) och Dennis Ekdahl (trummor).

Besök gärna Thyrfings hemsida och Facebook-sida för att se mer.
.
.
En uppföljare till Metal Munchers har länge varit planerad, The Unguided är ett av de band som var tänkta att medverka. Deras presentation i boken som var planerad att släppas 2014 ser ut så här:

När Richard Sjunnesson valde att hoppa av Sonic Syndicate 2010 på grund av musikaliska preferenser, så skapade han istället, tillsammans med sin bror Roger Sjunnesson samt gamla kollegan och vapendragaren Roland Johansson The Unguided.

Tanken med bandet var att gå tillbaka till det sound som byggde upp ”Sonic Syndicate”, innan för mycket tredjepartsverksamhet satte klorna i det. Istället hade de i The Unguided tre personer som alltid trivts med att skriva musik med varandra. Fokusen var tillbaka där den hörde hemma, nämligen enbart på just musiken.

Första ljudliga glimten av The Unguided var EPn ”Nightmareland” som släpptes i april 2011 genom ett svenskt bolag; Despotz Records. Fansen var lyriska efter att ha blivit återförenade med det soundet de hade älskat i den gamla konstellationen och förhoppningarna för albumet blev genast skyhöga.

Under sommaren 2011 så annonserades att skriverier för debutskivan hade börjat och förproduktionen var i full gång. Bandet hade även sin premiärspelning i Gävle på Getaway Rock Festival vid denna tidpunkt.

Det rekryterades en trummis och basist för detta ändamål i John Bengtsson (Sonic Syndicate) samt Henric Carlsson (Cipher System), två individer som snart blev fasta medlemmar i bandet. I slutet av sommaren hade bandet knåpat ihop 11 låtar som de lät föreviga i ”The Abyss” med hjälp av producenten Jonas Kjellgrens (Raubtier, Scar Symmetry).

Debutskivan döptes till ”Hell Frost” för att ytterligare understryka kontrasten till det gamla sounded i Sonic Syndicate där debutskivan släpptes under titeln ”Eden Fire” 2005. Då återfanns även många namnparalleller och referenser från den 6 år gamla debutplattan i låtlistan, vilket ännu en gång fick fansen att nostalgiskt göra frivolter. Sista november 2011 släpptes albumet och blev genast en succé. Fansen ansåg att bandet med enkelhet nådde upp till alla förväntningar och lite till.

Från evenemangssidan:

Unguided är ett femdelat melodiskt metallband från Sverige, bildat av Richard Sjunnesson, efter hans avgång från Sonic Syndicate. Senare kom han ihop med (även före detta Sonic Syndicate sångare) Roland Johansson, och gitarrist Roger Sjunnesson och nuvarande Cobersystembasist Henric Carlsson. 2017 lämnade Roland The Unguided, och Jonathan Thorpenberg tog över på ren sång. The Uguided ikuberar en tung av melodisk dödsmetall som kommer att ”freak out” alla metalcore föregångare i sin största era.

I bandet spelar Richard Sjunnesson (sång), Jonathan Thorpenberg (sång, gitarr), Roger Sjunnesson (gitarr), Henric Liljesand (bas) och Richard Schill (trummor).

Besök gärna The Unguideds hemsida och Facebook-sida för att se mer.
.
.
Lizette & är ett band jag de senaste 4 åren hört talas om i tid och otid, jag råkar ha fått folk från sångerskans uppväxt som grannar efter flykten från Västkusten och det stalkande trollet. Nu ska det till slut bli dags att få se och höra henne och hennes band live.

Lizette & är egentligen en kvinnas dröm som blivit besannad. Hon producerar och spelar allt själv i sin studio i Stockholm, så klart med hjälp av hennes grymma bandmedlemmar. Hon får jobba med alla sorters intressanta människor, hon får resa till platser hon aldrig ens hört talas om och träffa folk från hela världen, allt i musikens namn.

Influenserna har varierat och är många. Hon ser alltid till att ära Trent Reznor dock, det var han som utan att veta om det visade vilken väg hon skulle gå med sin musik.

Du förstår, Lizette började sjungaa i en studio som var fullständigt insnöade på pop. Låt mig förtydliga det där, POP! De extremt coola människorna som jobbade i den här studion ansåg att Enya gjorde ”riktigt djup och konstig musik”. Det är säkert bra, men Lizettes musik lät alltid mycket ”konstigare” än Enyas någonsin gjorde. Hon trodde inte att det skulle finnas en publik för vad hon gjorde, så varför göra det? Förutom då att det var så uppfyllande och njutbart.

Ungefär ett år senare introducerades hon för Nine Inch Nails och albumet ”Downward Spiral”. När hon hörde vad han gjorde på det albumet och det faktum att han hade en extremt stor publik som faktiskt behövde och älskade hans musik blev det startskottet till att Lizette satte igång på allvar och producerade albumet ”This Is”. Hon lärde sig allt om de tekiska aspekterna som behövs för en fullständig produktion under resans gång.

Från evenemangssidan:

Stockholmsbaserade industrirockbandet Lizette & har beskrivits som en mix av Nine Inch Nails, Marilyn Manson och Rammstein. Bandet har genom åren nominerats till fem Rockbjörnar. 2012 till Årets Genombrott samt 2013 och 2014 till både Årets Livegrupp och Årets Hårdrock/Metal.

Besök gärna Lizette &’s hemsida och Facebook-sida för att se mer.
.


.

.Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *