Ny vinylteknik och svenska pressar

.
Den så felaktigt påstådda vinyldöden fortsätter att komma på skam, det är en del av skivindustrin som de senaste åren fått ett rejält uppsving igen och i viss mån en revansch på såväl CD-marknaden som streamingtjänsterna. Det säljs allt fler vinylskivor och det börjar komma till en punkt när man undrar vad det är för fel på artister som inte ger ut sina alster även på vinyl.

Även tekniskt utvecklas vinylskivan och på gång tycks vara ett HD-format med högupplöst ljud, högre volym och längre speltid än dagens LP-skivor. 2016 sökte det österrikiska företaget Rebeat Innovations patent för ett nytt sätt att tillverka vinylskivor, de har nu fått finansiering för sitt projekt med 4,8 miljoner dollar. Företagets VD och grundare Günter Loibl säger att man tack vare investeringen redan 2019 kommer kunna leverera de första HD-vinylerna.

Det fina i kråksången är att man inte kommer bli tvungen att köpa ny och dyr avspelningsutrustning, HD-LP-skivorna ska gå att spela på vanliga skivspelare. Med andra ord är det snart dags att leta fram den gamla skivspelaren, damma av den och låta den få en hedersplats där det är bra akustik. Det finns en miljöpositiv aspekt också på den nya tekniken, den använder inte de kemikalier som normalt används vid traditionell vinylproduktion.
.
.
Ett tecken på att vinylmarknaden är på uppgång är att det startas nya vinylskivspresserier, till exempel slår vinylpresseriet Spinroad Vinyl Factory 26:e maj upp dörrarna i Lindome mellan Kungsbacka och Göteborg.

Väntan kan vara lång för svenska artister som vill ge ut sin musik på vinyl, de hamnar ofta i långa fabriksköer i till exempel Tyskland och Nederländerna, vilket det nu ska bli ändring på när ett internationellt konkurrenskraftigt alternativ drar igång sin verksamhet på hemmaplan. Upp till cirka 17.000 skivor i veckan ska den nya vinylfabriken kunna leverera.

Det har tills nu inte funnits vinylfabriker i varken Sverige, Norge eller Finland. Kunder kommer kunna både lägga en indiebeställning på hundra exemplar och beställa långt över tusen skivor hos Spinroad Vinyl Factory som siktar på att garantera leverans inom 30 dagar och att lägga sig på en prisnivå som konkurrerar bra med utländska alternativ.

Relaterade inlägg:

Ryktet om min död
Tobbes teser
In Memoriam
I samlarens spår
Grupparbete
Fortsatt uppåt
Den som söker
Våta drömmar
Geten som alla vill haInga kommentarer
Kategorier: Vinyl Taggar:, , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *