Tullamore-tårta

Det händer visst väldigt lite hos skivbolagen så här i början av mars, inga pressreleaser alls att tala om egentligen och då blir det inte mycket för mig att skriva om heller. Så, jag får väl använda tiden till att planera för nästa veckas bravader i köket när det ska stökas och donas i köket inför nästa helg, det är ju St Patrick’s Day lördan 17:e mars och som det inte räcker är det min föråldringsdag också. Kan det vara därför mellannamnet mitt är Patrik?

Den dagen till ära tänkte jag göra en tårta med whiskey och så klart ska det vara irländsk whiskey. Jag gör en Kajsa Warg, jag tager vad jag haver, och använder Tullamore Dew Phoenix. Hickade till lite lätt när jag såg vilket pris det är på den varianten, 908 svenska kronor är ju som hittat för en whiskey att använda när man bakar tårta. Nu måste man ju inte tvunget använda den sorten, det går att använda vanlig Tullamore Dew också.
.
.
Tullamore Chocolate Cake

Ingredienser 10-12 portioner:

Bottnar:
150 g smält smör
1/2 dl matolja (neutral smak)
2 ägg
3 dl strösocker
1/2 dl Tullamore Dew
4 dl vetemjöl
6 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt

Smörkräm:
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 msk starkt kallt kaffe

Glasyr:
200 g mörk blockchoklad
25 g smör
1/2 dl florsocker

Garnering:
flagad mandel

Tillagning:

Rör samman socker, ägg, olja och det smälta smöret. Rör sedan ner whiskeyn.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt. Sikta ned mjölblandingen i smeten och rör om försiktigt.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.

Grädda i 175º i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Prova med sticka.

Låt svalna i formen. Lägg plast över och låt stå svalt över natten.

Dela kakan med en vass kniv till två bottnar.

Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker till en porös och smidig kräm. Rör in äggulorna och det kalla kaffet.

Bred smörkrämen över den undre bottnen och lägg den övre bottnen ovanpå.

Smält blockchokladen tillsammans med smöret i vattenbad. Rör ner florsockret.

Bred ett jämnt lager över hela kakan. Garnera med flagad mandel.
.



1 kommentar
Kategorier: Recept Taggar:, , , ,


Support us at Patreon


One thought on “Tullamore-tårta”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *