Matvrakets återkomst

Den där senan som håller upp baken, jag tror bestämt den kallas rygg också, börjar åter bli någorlunda i skick och det är hög tid att göra skäl för namnet Den Rockande Kocken igen, med andra ord kommer det så sakteliga dyka upp mer inlägg om mat och bak. Dessutom har jag fått en ny inspirationskälla och har återfunnit glädjen i att skapa nya rätter och bakverk.

Först ut är lite enkel vardagsmat i form av en gryta som passar den här tiden på året när vi behöver lite kraftigare näringsrik mat. Grytor är tacksamma rätter att tillreda, till stor del sköter de sig själva när allt väl är i kastrullen och de är lätta att göra som storkok så man kan få några lådor i frysen till lata dagar eller om man är många till bordet.
.
.
Vintergryta med fläskfilé

Ingredienser 6-8 portioner:

1 kg fläskytterfilé
1 tsk salt
1 tsk mellanmalen svartpeppar
3-4 klyftor vitlök
9 dl oxbuljong
250 g schalottenlök
400 g krossad tomat
200 g färska småchampinjoner
1 purjolök
1 stor morot (150-200 g)
1 kruka färsk basilika
1-2 tsk cayennepeppar
1-2 tsk chilipulver
2 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk maizena

Tillagning:

Skär fläskytterfilén i 3×3 centimeter stora bitar och lägg i en skål.

Pressa vitlöksklyftorna över och tillsätt salt och svartpeppar. Blanda runt ordentligt så kryddorna sprids över alla fläskfilébitarna.

Bryn fläskfilén i olja i het panna.

Lägg över i en stor gryta och tillsätt oxbuljongen. Ansa schalottenlöken och tillsätt till grytan.

Koka upp och låt sjuda 30 minuter.

Tillsätt den krossade tomaten.

Ansa champinjonerna och bryn dem i olja. Tillsätt dem till grytan.

Ansa purjolöken och strimla den fint, spara ett grönt toppblad till garnering. Tillsätt purjon till grytan.

Skala moroten och skär den i halvcentimeter tjocka skivor. Tillsätt till grytan.

Repa bladen av basilikan, spara några toppar till garnering. Tillsätt hacket till grytan.

Rör ner cayennepeppar, chilipulver och socker samt rödvinsvinäger.

Låt sjuda tills moroten är genomkokt, prova med sticka.

Rör ner maizenan utrörd i lite kallt vatten i grytan och koka upp.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera i djup tallrik med kokt potatis och en klick créme fraiche. Garnera med finstrimlad grön purjo och basilikatoppar.
.



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *