Geten som alla vill ha

Livet som skivsamlare är inte lätt alla gånger, det är mycket man måste hålla reda på med alla gamla och nya skivor som släpps och alla specialutgåvor, felpressningar, feltryck och mycket mer om man ska lyckas hitta de riktiga fynden.

Att vissa plattor är mer eftertraktade än andra är ett faktum och svenska Bathorys första album från 1984, den första utgåvan med feltryckt konvolut, intog förra året platsen som den dyraste vinylskivan som någonsin sålts. Den kallas allmänt för Gula Geten och slutbudet på onlineauktionen där ett exemplar såldes blev imponerande 25.000 riksdaler.

Det här är nog Sveriges mest kända dyrgrip inom hårdrockskretsar och måste nog anses vara något av en helig graal för skivsamlare. Första utgåvan av albumet kom till av ett misstag. När omslaget skulle tas fram ville Bathory ha en guldfärgad get på konvolutet, men tryckeriet fick inte till färgläggningen och geten blev istället gul vilket resulterade i att omslaget trycktes upp i en begränsad upplaga vilket idag är en eftetraktad raritet. Hur många exemplar som finns av den här utgåvan är okänt även om obekräftade uppgifter gör gällande att det ska finnas 1.000 exemplar, den totala upplagan med alla konvolut är cirka 20.000 exemplar.

Det gäller att hålla korpgluggarna öppna när man är ute på loppisar och bläddrar i vinylbackarna, ibland kan man ha tur som en samlare i Stockholmstrakten när han gjorde sitt livs fynd när han hittade skivan för 15 kronor på en loppmarknad i Nynäshamn.

Bathory hade en enda fast medlem, Tomas Forsberg eller Quorthon som han också kallades. Han växte upp i Vällingby i Stockholm och skivdebuterade 18 år gammal. Debutskivan fick kultstatus och blev en viktig del av en helt ny subgenre inom hårdrocken.
.
bathory_gula_geten_yellow_goatInga kommentarer
Kategorier: Vinyl Taggar:, , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *