Hollywood i Karlstad

.
Hela 35 år har passerat sedan Ridley Scotts mästerverk ”Bladerunner” drabbade oss, en av mina absoluta favoritrullar. Det är en film jag aldrig tröttnar på att spendera ett par timmar med, men liksom jag är det nog många som undrat hur det gick för Rick Deckard (Harrison Ford) och hans replikantkvinna Rachael (Sean Young) efter att de åkte tåget ut ur filmhistorien.

Nu kommer svaret, i år har äntligen uppföljaren ”Bladerunner 2049” premiär. Till min stora glädje har svenska Sparzanza, ett av de 49 banden i Sveriges första hårdrockkokbok, valt att basera videon till titelspåret på sin nya platta ”Announcing The End” som släpps 13:e oktober på filmen och tar Hollywood till sin hemstad Karlstad. I videons huvudroll ser vi Karlstads svar på Ryan Gosling, Johan Östling.
.
.
När Sparzanza skulle göra musikvideon ville de göra en video som var mer intressant än fem grabbar som står och mimspelar på sina instrument i ett tufft rum. Både regissören, Mattias Larsson och bandet är fans av Bladerunner-filmen från 80-talet och ville göra en hyllning till den nya filmen ”Bladerunner 2049” som har premiär på bio den 6 oktober. Det blev ett intressant projekt på flera plan, speciellt eftersom ingen hade sett hela  filmen utan endast kunde utgå från filmens trailers. En version av en trailer på en film som ingen har sett var både en kul idé och en utmaning.

I valet av skådespelare var kriteriet att de skulle komma från trakterna kring Karlstad och Värmland. Att ta in Johan Östling som Karlstads version av Ryan Gosling var ett självklart val. Johan är känd från Ulf Malmros filmer ”Smala Sussie”, ”Bröllopsfotografen” och ”Mammas Pojkar”. I år vann han även ”Hela Kändis-Sverige Bakar” och är aktuell med en ny säsong av ”Ack Värmland” i höst. Johan är en gammal musikerkollega i Karlstad och tvekade inte att ställa upp i videon trots att han fortfarande inte har lämnat tillbaka nycklarna till replokalen efter 15 år.

Anders Louthander, Karlstads svar på Harrison Ford är även han aktuell för en mindre roll i ”Ack Värmland” i höst. Anders är stor och stark som ett hus, men bandets gitarrist Magnus Eronen lyckades ändå få till ett blåmärke på honom efter en av videons stage fights.
.
.
Sparzanza var måna om att  inspelningen skulle äga rum på olika platser i Karlstad och det blev en hel del research och letande för att för att få tag på rätt miljöer. Flera av miljöerna är även intressanta ur ett Sparzanza-perspektiv. I grustaget vid Karlstad Airport som förekommer i videon tog bandet omslagsbilder och bandbilder till första skivan ”Angels Of Vengeance” år 2001. De första scenerna är inspelade på den gamla Wermlandsbanken som numera går under namnet Banque och är en bar, restaurang och klädbutik. Det är samma plats som Sparzanza tog bandbilderna och omslagsbilden till förra plattan ”Circle”. De har även fått med miljöer som Karlstads Universitet och Stadshotellet, utanför vilket ett av Karlstads mest kända landmärken, ”Sola i Karlsta”-statyn står placerad.

Rollista:

Johan Östling – Ryan Gosling / Officer K
Anders Louthander – Harrison Ford / Rick Deckard
Mariell Sjöström – Ana De Armas / Joi
Hugo Lindstedt – Jared Leto
Lina Jansson – replicant
Linus Egborg – bad guy 1
Magnus Eronen – bad guy 2
.


.Inga kommentarer
Kategorier: FilmTajm, Musik Taggar:, , , , , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *