Krautrock-pionjär avliden

.
Vi tycks ha kommit in i ett stim igen, i helgen gick inte mindre än tre gitarrhjältar ur tiden, och under tisdagen 5:e september var det dags för nästa när krautrock-pionjären Holger Czukay vid 79 års ålder avled. Czukay är mest känd som grundare av krautrockbandet Can som blev stilbildande tillsammans med band som Kraftwerk, Neu och Faust.

Can var ett experimentellt rockband som bildades i Köln av Holger Czukay, Irmin Schmidt, Michael Karoli, Jaki Liebezeit och Malcolm Mooney. Gruppen var aktiv åren 1968-1979, och har sedan återförenats under kortare perioder på 1980-talet och 1990-talet.

De kom till under den så kallade krautrock-vågen, då ett flertal vilt experimenterande tyska band, förutom Can också till exempel Kraftwerk och Faust, väckte internationell uppmärksamhet.

Med en blandning av frijazz, världsmusik och rock plus vokalisten Kenji ”Damo” Suzukis (som anslöt sig 1970) varierande stämma på albumen Tago Mago (1971), Ege Bamyasi (1972), och Future Days (1973) har Can inspirerat flera generationer av musiker, även inom den tyngre rocken har han influerat och då främst bland progressiv metal-artisterna.Inga kommentarer
Kategorier: Musik Taggar:, ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *