NewsDesk vecka 32

.
Kritiserad politik

Det är inte någon dans på rosor att vara artist och försöka ha musiken som sitt levebröd. Inte nog med att streamingtjänsternas ersättning närmast är ett hån (se ”Ska de ha betalt också?”) och mindre nogräknade arrangörer inte vill betala artisterna för att uppträda, populärmusiken får inget egentligt stöd från stat, regioner och kommuner heller.

Skarp kritik riktas nu i rapporten ”Maktens Musik” som är framtagen av Svensk Live i samarbete med Studiefrämjandet Väst mot den svenska musikpolitiken och Statens Kulturråd. När Statens kulturråd ska fördela verksamhetsbidrag till arrangörer bortser man från riksdagens kulturpolitiska mål och ger 35 procent av stödet till jazzarrangörer, medan arrangörer av populärmusik med alla dess genrer får nöja sig med 8 procent.

Trots att populärmusik, rockens alla genrer ingår här, utan tvekan har de flesta utövarna och den största publiken får de en nästan försvinnande liten del av kakan. Till exempel betalade Västra Götalandsregionen förra året ut 531 miljoner till musiklivet i regionen, av dessa gick 502 miljoner till Göteborgsoperan och Göteborgssymfonikerna. De får nästan 1 miljon i stöd per spelning medan till exempel musikföreningen Beardmen i Skövde får 1.000 kronor i stöd per konsert.

Rapporten berättar även om att personer hos Statens Musikverk medvetet hindrar stöd till ny popmusik och att regeringen inte anser att svensk populärmusik med sin mer än 70-åriga historia är värd att bevara, till skillnad från jazz, visa och orkestermusik.

Fotnot: I bilden ovan Rob Farley & The Failers, ett av de band som inte fick betalt och måste spela gratis på Eskilstuna Parkfestival.

Nya singlar under veckan

Ser du inte de länkade albumtitlarna behöver du stänga av din AdBlocker. Nya videor läggs upp dagligen via Daily Dose.

Ny singel från The Hawkins, ”Shaking Ground”från det kommande debutalbumet ”Ain´t Rock n Roll” som släpps 6:e oktober.

Lyssna på Spotify

Ny singel från H.E.A.T, ”Time On Our Side” från den kommande plattan ”Into The Great Unknown” som släpps 22:a september.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Kill the Kong, ”Snake Eyes”.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Mikayla King, ”I Love You, But I Love Me More”.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Frontback, ”On And On” från albumet ”Heart Of A Lion”.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Prophets of Rage, ”Radical Eyes” från debutalbumet ”Prophets of Rage” som släpps 15:e september.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Bigfoot, ”Tell Me A Lie” från debutplattan ”Bigfoot”.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Exhumed, ”Defenders of the Grave” från det kommande albumet ”Death Revenge” som släpps 13:e oktober.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Burn, ”Dead Identity” från kommande plattan ”Do or Die” som släpps 8:e september.

Lyssna på Spotify

Nya singlar från Jyrki 69, ”Call of the Night”, ”Happy Birthday” och ”Perfection” från albumet ”Helsinki Vampire”.

Call of the Night” på Spotify
Happy Birthday” på Spotify
Perfection” på Spotify

Ny singel från Impureza, ”Leyenda Negra” från det kommande albumet ”La Caída De Tonatiuh” som släpps 10:e november.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Queens of the Stone Age, ”The Evil Has Landed” från den kommande plattan ”Villains” som släpps 25:e augusti.

Lyssna på Spotify

Bandnytt

Tryptikon tappar sin trummis Norman Lonhard efter de kommande konserterna i Tyskland och Spanien, de har publicerat ett meddelande (se nedan) angående detta och hugade spekulanter kan anmäla sitt intresse genom att maila bandet på triptykonswitzerland@gmx.ch

Tryptikon is thus now looking for a new drummer, before continuing work on the group’s third album and returning to the world’s stages. We are taking the required technical capabilities for granted, and we are completely open with regard to age and female and male applicants. Of decisive importance to us, however, are uniqueness, an unrestricted musical horizon, creativity, artistic courage, a stable and professional personality, and an appearance that reflects the group’s music and unique historic background.

Även Whitechapel har blivit av med en trummis, redan i maj lämnade Ben Harclerode bandet vilket meddelades bara för någon dag sedan i sociala medier. Under tiden bandet söker en mer permanent ersättare hoppar Chason Westmoreland från The Faceless in och bemannar positionen.

Skivsläpp under veckan

Skivtitlarna är direktlänkade till CDON för enklare beställning för den som vill ha sitt eget exemplar av plattorna. Ser du inte de länkade titlarna behöver du stänga av din AdBlocker.

Necrophobic – Pesta
The Lurking Fear – Out of the Voiceless Grave
Dawn Of Disease – Ascension Gate
Firespawn – Shadow Realms
Incantation – Profane Nexus
Hinder – The Reign
Damn Freaks – Damn Freaks
Hundred Suns – The Prestaliis
Atriarch – Dead As Truth
Poison Blood – Poison Blood

SparaInga kommentarer
Kategorier: NewsDesk Taggar:, , , , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *