NewsDesk vecka 26

skitarg_bravalla_2013.
Festivalens död

2013 hölls Bråvalla festival första gången, det blev bara 5 festivaler med årets upplaga som sista. Bråvallafestivalen kommer inte hållas 2018, meddelar arrangören FKP Scorpio. Orsaken uppges vara de anmälda sexbrotten. Grundaren Folkert Koopmans säger att han har fått nog, våld dödar festivalupplevelsen, kärleken till musik och framför allt skadas människor.

Fram till förmiddagen på lördagen har totalt elva sexuella ofredanden anmälts under årets festival, bland annat avskedades en funktionär anställd av festivalen efter att ha anmälts i två fall när han kroppsvisiterade tjejer. En tonårsflicka anmälde att hon våldtogs mitt under Håkan Hellströms spelning.

Det finns inte ord för hur otroligt ledsna vi är över det här, och vi vill beklaga och fördöma det å det allvarligaste. Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival.

Vi har gjort allt som står i vår makt att förebygga och på plats säkra festivalupplevelsen för våra besökare. Med det sagt så fortsätter sexuella ofredanden att förekomma. Vi har sett det på vår och andra festivaler de senaste åren och det är ett enormt samhällsproblem som drabbar varenda del av vårt samhälle. Men vissa män, för det är män, kan tydligen inte bete sig. Det är en skam. Därför har vi beslutat att inte göra Bråvalla 2018.

Avsikten från min sida är inte att på något sätt förminska det som de här unga kvinnorna blivit utsatta för. Dock är det ett övergrepp på alla musikälskare och har inträffat på de flesta festivaler i olika utsträckning även om de renodlade rock festivalerna tycks vara mer förskonade då det är nästan bara på blandfestivalerna övergreppen har skett.

Anmälningarna är förvisso inte det enda FKP Scorpio har haft problem med. I fjol gick Fkp Scorpio Sverige AB med cirka 35 miljoner kronor i förlust, enligt årsredovisningen. Moderbolaget Fkp Scorpio Nordic AB med 75 miljoner kronor i förlust samma år, enligt SVT. Det ligger nog närmre sanningen att det är på grund av förlusterna man ställer in och helt cyniskt lägger skulden på övergreppen. Hade det varit våldtäkterna och sexuella övergreppen som varit orsaken måste man ställa sig frågande till varför årets upplaga genomfördes då det även 2016 var ett problem med just dessa.

Även förra året anmäldes en mängd våldtäkter och ofredanden på Bråvalla. Det brittiska rockbandet Mumford & Sons meddelade efter förra årets festival att man kommer bojkotta festivalen i Norrköping tills dess att arrangörerna tar krafttag mot det stora antalet sexuella övergrepp.

Följande lades ut på festivalens hemsida under förmiddagen på lördagen:

Efter fredagens festival anmäldes en våldtäkt på festivalområdet och polisen utreder vad som har skett. Flera sexuella ofredanden har rapporterats och anmälts. Det finns inte ord för hur otroligt ledsna vi är över det här, och vi vill beklaga och fördöma det å det allvarligaste. Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival.
 
Vi har gjort allt som står i vår makt att förebygga och på plats säkra festivalupplevelsen för våra besökare. Årets Bråvalla har varit den bästa ur många hänseenden; personal, frivilligorganisationer och publik har vittnat om fantastisk stämning och vi har den hittills lugnaste festivalen i antalet anmälda brott mätt.
 
Med det sagt så fortsätter sexuella ofredanden att förekomma. Vi har sett det på vår och andra festivaler de senaste åren och det är ett enormt samhällsproblem som drabbar varenda del av vårt samhälle. Absolut inte bara festivaler. Det begås omkring hundra våldtäkter varje dygn i Sverige och det är en utmaning samhället i stort måste ta itu med. Vi arbetar aktivt för att mörkertalet ska raderas – alla som blir utsatta för brott ska få det stöd och den hjälp de vill ha och behöver. På Bråvalla har vi förhoppningsvis, i all motsägelsefullhet, bidragit till att lyfta det här genom att aktivt påtala vikten av att anmäla och uppmanat våra besökare att prata om det med oss och varandra. Men vissa män, för det är män, kan tydligen inte bete sig. Det är en skam.
 
Därför har vi beslutat att inte göra Bråvalla 2018.

Fotnot: Bilden är tagen på Bråvalla Festival 2013 vid Skitargs framträdande och just skitarg känner sig nog många idag efter FKP Scorpios besked.

Nya singlar under veckan

Ny singel från Equilibrium Falls, ”Frames And Horizons” från debutalbumet ”Frames And Horizons”.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Hundred Suns, ”Last Apology” från det kommande albumet ”The Prestaliis” som släpps 11:e augusti.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Tank, ”Valley of Tears”.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Silver End, ”Addicted” från det kommande albumet ”Spreading Fire” som släpps 15:e september.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Ulvedharr, ”Master Of Slavery” från den kommande plattan ”Total War” som släpps 18:e augusti.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Myrkur, ”Måneblôt” från det kommande albumet ”Mareridt” som släpps 15:e september.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Bloodclot, ”Manic” från kommande plattan ”Up in Arms” som släpps 14:e juli.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Riverdogs, ”I Don’t Know Anything” från det nya albumet ”California”.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Shattered Sun, ”Keep Your Eyes Shut” från det kommande albumet ”The Evolution Of Anger” som släpps 21:a juli.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Mr. Big, ”Forever And Back” från det nya albumet ”Defying Gravity”.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Kitty In A Casket, ”Twenty17” från den kommande plattan ”Rise!” som släpps 18:e augusti.

Lyssna på Spotify

Ny singel från Degreed, ”Save Me” från kommande albumet ”Degreed” som släpps 25:e augusti.

Lyssna på Spotify

Ny singel från The Hawkins, ”Rat Race”.

Lyssna på Spotify

Bandnyheter

Michael Schenker, den smått legendariske gitarristen, har skrivit kontrakt med Nuclear Blast Records. Han kommer nu att lägga all fokus på att färdigställa en platta under namnet Michael Schenker Fest som kommer att släppas under våren 2018 där bland andra Gary Barden, Graham Bonnet, Robin McAuley och Doogie White kommer att medverka.

Svenska Amaranthe får en ny bandmedlem och förstärks av Nils Molin från Dynazty.

Skivsläpp under veckan

Skivtitlarna är direktlänkade till CDON för enklare beställning för den som vill ha sitt eget exemplar av plattorna.

Stone Sour – Hydrograd
The Acacia Strain – Gravebloom
Cellar Darling – This is the Sound
Vintersorg – Till Fjälls Del II
Tuesday The Sky – Drift
Origin – Unparalleled Universe
Masterplan – PumpKings
Ektomorf – Warpath

Spara

Spara

SparaInga kommentarer
Kategorier: NewsDesk Taggar:, , , , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *