Kostnadsberäknade måltider

Äta bör man annars dör man vill jag minnas Obelix sjöng i en drömsekvens med helgrillade vildsvin snurrande runt skallen i en tecknad Asterix-film och det är en obestridlig sanning. Som jag skrev i inlägget ”Billigare tugg” kommer jag lite då och då lägga upp recept på kostnadsberäknade rätter gjorda på naturliga råvaror för att visa att det är fullt möjligt att servera våra äldre riktig mat och inte som vi ser i rapport efter rapport något osmakligt och oaptitligt skräp.

Dagens inlägg i den debatten är en italiensk klassiker som är både god och mättande. Vill man göra den ännu billigare kan man utesluta rödvinet och få ner kostnaden ytterligare någon krona per portion, men själv anser jag att våra gamlingar, de som en gång byggt upp det här landet, förtjänar bara det bästa.

Kostnaden per portion här är cirka 10:- baserat på kundpris på råvarorna hos ICA Maxi i Katrineholm. För ett storhushåll, alltså de som ska laga maten till äldreboendena, är inköpspriserna betydligt lägre eftersom de köper från grossist och sannolikt också får en hälsosam mängdrabatt varför de kan göra det hela betydligt billigare.
.
.
Pasta Bologna

Kostnad/portion: cirka 10 kronor

Ingredienser 6 portioner:

500 g spaghetti
400 g nötfärs
1 gul lök
1 morot (ca 100 g)
100 g rotselleri
400 g krossad tomat
3 msk tomatpuré
1/2 dl rött vin
1 1/2 dl köttbuljong
2 tsk basilika
salt
vitpeppar

Tillagning:

Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala och hacka löken fint. Skala moroten och sellerin och riv dem grovt.

Bryn köttfärsen med olivolja i stekpanna. Lägg över färsen i en gryta med lock.

Fräs löken med olivolja i stekpannan under omrörning så den blir mjuk utan att få färg. Lägg över löken i grytan.

Fräs morot och selleri med olivolja i stekpannan under omrörning så den blir mjuk utan att få färg. Lägg över i grytan.

Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, rött vin, buljong och basilika. Rör om, koka upp och låt sjuda under lock cirka 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg upp spaghettin på tallrikar och häll såsen över. Riv eventuellt lite parmesanost över vid servering.



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *