I samlarens spår

.
En ofta återkommande fråga man ställer mig är varför jag har så många skivor, jag kan ju bara lyssna på en åt gången och det mesta finns ju dessutom att ladda ner eller streama. Jag samlar på skivor helt enkelt är mitt svar, det är en investering och ett sätt att skapa ett arv för mina barn.

En nedladdad skiva är inte värd något alls, de pengar man betalar för att få ladda ner den är för alltid bortkastade. En fysisk skiva däremot, i synnerhet vinylskivor, har ett bestående eller till och med ökande värde. Är det en ”dussinskiva” är det ett lägre värde än det man betalade för den, men är det en platta som kommer ut i begränsad upplaga är det ett värde som ökar över tid. Är den sedan dessutom ospelad ökar den ännu mer i värde.

Låt oss titta på ett exempel, för ändamålet väljer jag en platta som finns i min egen samling. Det svenska bandet Heavy Load släppte 1982 plattan ”Death Or Glory” i såväl vanlig utgåva som två olika utgåvor i begränsad upplaga. De båda begränsade upplagorna kom med en mini-poster och en singel, det som skiljer dem åt är att med den ena är singeln i svart vinyl medan med den andra, som också var ännu mer begränsad upplaga, är singeln i röd vinyl.

Jag har använt Discogs som måttstock för värdet på skivorna. Mitt exemplar är den med singel i röd vinyl och den är i nyskick i alla delar, såväl skivorna (singeln är dessutom ospelad), postern som konvolutet, varför den placerar sig i övre skiktet.

Den med svart singel ligger på samma värde oavsett skick, 66:-, vilket inte är så imponerande, medan den med röd singel beroende på skick ligger mellan 330:- och 1.110:-. Då mitt exemplar är i mycket bra skick och komplett ligger värdet på den alltså på cirka 1.100:-, inte så illa för en platta jag inte ens gav en hundring för.

Nu är det här inte enda plattan i samlingen, 35 års samlande har genererat en och annan skiva. Med andra ord, fråga aldrig igen en samlare varför den har så många skivor, det finns ett stort monetärt värde i en dylik samling och det är inte bara en investering utan även en källa till mycket glädje.Inga kommentarer
Kategorier: Vinyl Taggar:, , , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *