Grupparbete

.
Att köpa nya vinyler för att utöka sin samling är inte något större problem, de hittar man med lätthet hos alla de skivhandlar både på nätet och ute i verkliga livet som också säljer CD, DVD och BluRay. Många av dem har även ett begränsat urval av begagnade skivor. Nya plattor kan också ofta beställas direkt från skivbolag och via bandens egen merchandise.

Att hitta begagnade vinyler, i synnerhet om man söker något specifikt, kan däremot vara ett smärre äventyr och man kan behöva leta med ljus och lykta. På många håll i landet arrangeras lite då och då skivmässor och söker man inget specifikt utan vill hitta vinyler i största allmänhet är dessa en utmärkt kanal, dock är det lite på vinst och förlust man besöker dem då man oftast inte på förhand vet vad som finns i utbudet.

Söker man något specifikt finns det ett flertal större och mindre aktörer med onlinebutiker där man kan söka efter det man vill ha, men vad gör man om inte heller dessa har just den eller de plattorna man är på jakt efter? Så klart kan man kolla på sajter som Blocket och Tradera, men utbudet där är som regel något begränsat och deras avgifter bidrar också till att driva upp priserna så man riskerar att betala överpriser.

Till räddningen kommer då Facebook där ett antal medlemsgrupper med olika storlek och varierande inriktning finns för att sälja och köpa vinyler (och även CD). Att vara medlem här och annonsera är kostnadsfritt, med normal vaksamhet och lite koll på eventuella omdömen på säljare kan man här hitta det man letar efter till vettiga priser.

Efter att delar av min egen skivsamling tagits som ”gisslan” av den före detta sambon sedan ett flertal år har jag kommit fram till att jag sannolikt aldrig kommer se de skivorna igen och har bestämt mig för att även om det kommer kosta en smärre förmögenhet, en del objekt är unika och svåra att hitta, så ska jag ersätta de i realiteten stulna skivorna. Många av titlarna finns inte att införskaffa hos de butiker som jobbar med begagnad vinyl varför just grupperna på Facebook är ett alternativ jag kommer att jobba med.
.
Någonstans måste man börja och i samband med att Bosse Stagman (mer känd som Zinny Zan) nyligen släppte sitt soloalbum ”Är ni kvar där ute?” kändes det som en bra plats att börja med Easy Action där han var originalsångare i början av 80-talet. Med Bosse på sång släpptes bara debutalbumet, men i två olika utgåvor 1983 och 1984. Dessa båda har olika omslag, men skiljer sig något avseende låtlistan också. Efter debuten släpptes bara ett till album, nu med Tommy Nilsson på sång, som fick namnet ”That Makes One” och kom ut 1986.

Sagt och gjort, en kort annons lades ut i vinylgrupperna på Facebook och det senare albumet tog bara cirka ett dygn att lokalisera. En kille i Varberg vid namn Anton hade den i bra skick till vettigt pris, betalning gjordes via Swish och två dagar senare hade jag plattan i mina händer. När det gällde de båda utgåvorna av debutalbumet gick det inte lika snabbt och smärtfritt, endast en säljare som tyvärr inte kändes pålitlig hörde av sig.

Drygt 2 veckor senare, i söndags, fick jag ett meddelande från samme Anton att utgåvan från 1984 fanns om jag var intresserad och till ett lika bra pris som den förra. Givetvis ville jag ha den och swishade pengar, på tisdagen hade jag även den i min ägo. Noterbart är att de är båda i nästan nyskick, både själva skivan och konvolutet. Kvar när det gäller Easy Action är nu bara utgåvan från 1983 av debutalbumet, sedan är åtminstone 3 plattor ersatta. Det skulle inte förvåna mig om Anton om någon vecka lokaliserat ett exemplar av även den plattan i bra skick.

Hur vet man då vilket som är ett bra pris på en begagnad vinyl? Till skillnad från till exempel bilbranschen finns det ingen så kallad ”vit bok” där man kan kolla rekommenderat andrahandsvärde, men på sajten Discogs kan man få en ganska så bra vägledning, man kan där kolla ungefär vilket pris en platta tingar och man kan dessutom hitta exemplar till salu.

Några butiker online där man kan hitta begagnade vinyler är TPL Records, Bengans och Sound of Records. Nedan några av de Facebook-grupper jag själv använder när det gäller sälja och köpa skivor.

https://www.facebook.com/groups/212114535626529/
https://www.facebook.com/groups/348480355283708/
https://www.facebook.com/groups/126720504142508/
https://www.facebook.com/groups/679810235407575/
https://www.facebook.com/groups/223373457789129/ Susanne Wendt, jag vill ha mina skivor tillbaka omgående!Inga kommentarer
Kategorier: Vinyl Taggar:, , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *