Årets Matbluff 2016

Ett pris man som producent kanske inte är så förtjust i att vinna är Årets Matbluff som anordnas av konsumentföreningen Äkta Vara, i år för andra gången och den kan nu sägas vara årligen återkommande. Produkter som lurar konsumenten finns alltjämt på marknaden och det vill man på Äkta Vara uppmärksamma, med antipriset Årets Matbluff vill de sätta press på livsmedelstillverkare som under föregående år sålde produkter som på något sätt slirar på sanningen, helt enkelt produkter som inte håller vad de lovar.
.
arets_matbluff_2016.
Inspirationen kommer från den nederländska konsumentorganisationen FoodWatch som instiftat ”Het Gouden Windei”, vilket ungefär betyder ”det ruttna guldägget”, och har där delats ut sedan 2010. Mer information om ”Het Gouden Windei” finns här. Dessvärre är sidan på holländska, jag har inte hittat någon engelsk version av den.

Äkta Vara har i år tyvärr skickat ut information om omröstningen alldeles för sent och med på tok för kort tid att rösta, utskicket gjordes 17/1 och omröstningen avslutades 23/1, men resultatet kan åtminstone delges här på bloggen.

Årets ”vinnare” blev Erik Lallerstedts Bearnaise Tryffel, motiveringen nedan.

”Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ‘äkta tryffel’ i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för ‘min finaste’ och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. ‘Bearnaisen’ är dessutom gjord utan smör.”

Mer om såväl ”vinnaren” som de andra nominerade produkterna hittar du här.



Inga kommentarer
Kategorier: Blandat, Food Court Taggar:,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *