In Voodoo Veritas

Att vinylen är tillbaka och tycks vara fullt bestämd för att stanna börjar bli allt tydligare, inte bara nya produktioner mastras och pressas utan även tidigare utgivna verk som när de släpptes inte pressades i den svarta plasten dyker nu upp antingen från skivbolagen eller i bandens egen regi. I det senare fallet är det som regel i begränsade upplagor, något som vinylsamlarna uppskattar. Begränsade upplagor betyder framtida värde och kan ses som investeringar.

Ett exempel på detta är Karlstad-bandet Sparzanza som nyligen pressade sitt 4:e album ”In Voodoo Veritas” från 2009 i 300 exemplar och som säljs via PledgeMusic. Noteras bör att för att en vinylskiva ska ha ett reellt värde som investering ska den vara ospelad varför det är en god idé att också införskaffa albumet på CD om vinylen ska vara av samlarvärde.
.
sparzanza_in_voodoo_veritas.
Något som de flesta förr inte var, och förmodligen fortfarande inte är, medvetna om är att för att en skiva ska ha ett fortsatt värde för samlande ska även konvolutet vara som i nyskick. Ett enkelt sätt att skydda såväl skiva som konvolut är att investera i plastfickor som kan införskaffas från till exempel Ginza.

Fler titlar med Sparzanza hittar du hos CDON.

En fråga jag fått många gånger under åren är hur man vet att en vinylskiva är ospelad, det finns ju inte precis något räkneverk som visar om den snurrat på en skivspelare och vid en vanlig optisk besiktning, det vill säga att man tittar på den med blotta ögat, ser den precis likadan ut.

Svaret är enkelt egentligen. Förutom att en del plattor levererades inplastade och originalplasten är obruten kan man även se det med hjälp av en lupp. När skivan pressas blir det små grader kvar och det är vid första spelningen som dessa grader försvinner.Inga kommentarer
Kategorier: Vinyl Taggar:, , , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *