Epidemiskt

in_flamesVärlden har det senaste året blivit en avsevärt kulturellt fattigare plats, dödens år har berövat oss många talangfulla rockmusiker. Det började med Lemmy Kilmister (Motörhead) och har fortsatt med en tidigare aldrig sedd takt fram till julhelgen då Rick Parfitt (Status Quo) lämnade jordelivet. Det har nästan varit epidemiska proportioner, hade jag varit utövande kristen hade jag befarat att domedagen var i antågande och Gud hämtade hem de talangfulla innan dess.

Inte enbart rockens ikoner har gått ur tiden, storheter som David Bowie och Leonard Cohen har också försvunnit. Även de musiker som inte själva spelat rock har haft en stor inverkan och varit inspirationskällor för rockbranschen, bland annat har popvärlden och bluesen förlorat hjältar.

I mitten av december gick Attack-gitarristen Björn Uhr ur tiden vid 60 års ålder. Även om Attack inte är rock utan mer pop har Uhr haft stor betydelse för många andra gitarrister och andra musiker runt om i landet. Attack är mest kända för låten ”Ooa hela natten” med vilken de för alltid skrev in sig i den svenska musikhistorien och för att sångerskan, Rosa Körberg, är Tommy Körbergs syster.

Bara ett par dagar före julafton gick den hyllade bluesgitarristen Sven Zetterberg bort vid 64 års ålder. Zetterberg slog igenom med Telge Blues på 80-talet och har bland annat spelat i banden Blues Rockers, Blue Fire, Four Roosters och Chicago Express. Han har också turnerat med flera internationella musiker som Jimmy Rogers och Jimmy McCracklin. 1989 tilldelades han Cornelis Vreeswijk-stipendiet. Han har också nominerats till en Grammis vid två tillfällen.

Under söndagen (25:e december) var det dags för nästa popikon när 53-årige Georg Michael (Georgios Kyriacos Panayiotou) somnade in i sitt hem i London. På 1980-talet bildade han succébandet Wham tillsammans med Andrew Ridgeley. Han har även haft en stor solokarriär där han vunnit två Grammy awards och sålt över 100 miljoner skivor över hela världen. Han har släppt fem studioalbum, bland andra Faith, Older, och Patience.
.


.

.
Spara

SparaInga kommentarer
Kategorier: Musik Taggar:, , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *