Ryktet om min död

Vem som egentligen ligger bakom orden ”ryktet om min död är betydligt överdrivet” råder det delade meningar om, en del källor hävdar att det är Mark Twain medan andra säger att det är Dr Livingstone. Oavsett så kan detsamma sägas om vinylskivan, ryktet om dess död är betydligt överdrivet.

Vi slutet av 90-talet och början av 2000-talet var skivbranschen och de flesta med dem tämligen överens om att vinylen nu var död och fick lämna plats för CD-systemet som lanserades på 80-talet. Endast 7.000 vinyler såldes 2006 i Sverige, för övrigt samma år som Spotify grundades och som idag tränger undan CD, men under de 10 åren som passerat sedan dess har något hänt.

Vinylen är idag på stark frammarsch, under 2015 såldes 384.000 vinylskivor och försäljningen går stadigt framåt samtidigt som det pressas skivor nya vinylskivor i allt större utsträckning. Bara under första halvåret 2016 ökade försäljningen med 69%. Skillnaden mellan vinylerna då och nu är en högre kvalité, förr var det 120 g plast i en skiva och nu är det 180 g, och ett lite annat pris som gör dem mer exklusiva.

Se mer försäljningsstatistik hos Ifpi. I början av året skrev Dagens Industri om uppgången som pågått i närmare 10 år nu, se artikeln ”Vinylhandeln går på högvarv”, där man konstaterar att det inte är begränsat till Sverige samt att det är unga skivköpare det handlar om och inte som man skulle kunna tro bara nostalgiska gubbar.

Det kan argumenteras att uppgången bara är tillfällig och att det är en fluga, men jag tror inte så är fallet. Dels har det varit en pågående uppgång med ständigt fler titlar som pressas, dels har det varit en stadigt ökande försäljning när det finns en större tillgång och dels har aktörer på marknaden gjort investeringar i nya maskiner. Bara vinylpressarna har en kostnad på cirka 1 miljon och 5 stycken är beställda bara från det enda svenska företag som bygger dem. Det behövs dessutom maskiner för att gravera matriserna och de är inte helt billiga de heller. Bolagen vill ha avkastning på sina investeringar och hade man inte haft en tro på en växande marknad hade man inte gjort sådana investeringar.

Det svenska företaget som levererar vinylpressarna är Pheenix Alpha, de har liksom Fenix-fågeln uppstått ur det företag, Toolex Alpha, som 1990 levererade den sista pressen och då var världsledande. De uppmärksammades nyligen i artikeln ”De fick snurr på lp-pressen” hos Dagens Industri.

Ett annat tecken på att det inte bara är en fluga är att elektroniktillverkarna åter producerar nya skivspelare och utbudet ökar kontinuerligt. Till exempel har Technics återlanserat den legendariska SL-1200, dock i en från grunden omgjord variant och till ett pris som inte direkt gör den tillgänglig för gemene man. 38.000:- för en vinylspelare är ett pris som riktar in sig mot audiofiler med stor plånbok. Den klassiska Mk2-modellen av SL-1200 finns också på marknaden, men även där känns priset lite väl högt, 15.500:-.
.
technics_sl-1200gae.
Misströsta inte, det finns betydligt billigare vinylsvarvar på marknaden. Till exempel har Denon en modell för bara 1.500:-, men den är lite för enkel i sin konstruktion för att vara ett riktigt bra alternativ. Min rekommendation är att istället titta på begagnat-marknaden efter en vettig skivspelare, en ”guide” om att köpa skivspelare kommer inom kort här på bloggen för att hjälpa dig välja rätt efter dina behov.

Härom dagen hade jag ett trevligt samtal med VD:n på Rehifi som jobbar med begagnad hifi, Ingemar Rasmusson, om just skivspelarmarknaden sedd från deras horisont. De har börjat märka av en minskad tillgång begagnade spelare att köpa in och renovera för försäljning och även för att ta tillvara på reservdelar från. De har dock ett stort antal spelare i lager som ännu inte setts över.

I deras butik som även finns online ser man en trend att det är mer eftertraktat med äldre modeller, de nyare är av betydligt sämre kvalité och hållbarhet. Medan det på nyare spelare syns redan efter något år att de börjar bli slitna tenderar äldre spelare vara betydligt fräschare och är väl värda att både renovera och använda.

Jag frågade om det var någon typ av spelare som var mer eftertraktad än andra, men det är så olika människor med så olika behov och förkunskaper som shoppar skivspelare så alla varianter går hem, allt från enkla remdrivna med autoretur till direktdrivna helautomatiska.

Ingemars tips, något jag kan instämma i, för dig som är på jakt efter en begagnad skivspelare men som kanske inte är så kunnig är att ta hjälp av en bekant som kan det här med skivspelare. Ska du köpa en begagnad spelare på till exempel Blocket så välj att köpa från någon som bor tillräckligt nära för att du ska kunna åka och besiktiga spelaren. Detsamma gäller om du ska införskaffa från till exempel en loppis, dessa handlare har som regel dålig eller ingen kunskap om hifi och är bara intresserade av att få sålt spelarna, även här behöver du kanske ta hjälp av någon kunnig.

En skivspelare kan se alldeles förträfflig ut på bild, men ett foto säger ingenting om funktionen eller hur den ser ut inuti där det kan finnas allehanda patentlösningar för att laga som bara hjälpligt får den att snurra och spela skivor eller så kan den vara helt utsliten och havererad.Inga kommentarer
Kategorier: Vinyl Taggar:, , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *