Tobbes teser

Det är egentligen inte mina teser, men jag kan ställa mig bakom dem till fullo. Med färska uppgifter från skivbranschen blir de dessutom mer eller mindre bekräftade.

Tes nummer ett:

De mest trogna fansen har hårdrocksbanden

Tes nummer två:

Den sista fysiska plattan som någonsin säljs kommer att vara till en hårdrockare

Under arbetet med att sammanställa en serie inlägg för bloggarna om vinylens återkomst har jag också sonderat läget hos mina skivbolagskontakter vilket ligger till grund för att kunna säga att de båda teserna är ner eller mindre bekräftade.

60% av rockplattor som säljs är fysiska plattor, både CD och vinyl, medan 40% alltså är digitalt (nerladdning och streamning). När det gäller andra genrer, det som skivbolaget kallar ”modern musik” är försäljningen (enligt uppgift från Sony/Gain) 100% digital och 90% är då streamat via till exempel Spotify.

Vi som vet att ersättningen till artisterna hos Spotify är rena skämtet inser direkt att rockbandens fans är mer måna om att deras ”idoler” ska få ut större del av kakan samtidigt som de också vill få ut mesta möjliga av ljudupplevelsen.

När det gäller förhållandet mellan CD som har sjunkande försäljningssiffror och vinyl som är på stark frammarsch så består försäljningen av bandens merchandise till lika delar av de båda medierna.

Personligen har jag aldrig upphört att köpa fysiska plattor och avböjer konsekvent att använda streamningstjänster, jag vill att banden ska ha en ärlig chans att kunna tjäna på sin musik så de kan fortsätta att skapa och spela in nytt material.

Med vinylen på väg tillbaka och det faktum att en hel generation inte har varit med plus att alla inte var så vakna på 70-, 80- och 90-talen kommer jag framöver att skriva en hel serie inlägg om skivorna, spelarna, marknaden och mycket mer. För ändamålet har en ny kategori skapats, kort och gott kallad Vinyl.

Handen på hjärtat, hur mycket kan du själv om spelare som den nedan från Pioneer, sannolikt den mest fulländade vinylsvarv som producerats och som dagens nya spelare inte ens kommer i närheten av? Jo, det blir lite teknikbabbel också.
.
pl-l1000

SparaInga kommentarer
Kategorier: Blandat, Vinyl Taggar:, , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

«