Säsongsdessert

Något som är uppskattat med sommaren är alla frukter och bär som finns att hitta lokalt, såväl ute i naturen som i bekantas trädgårdar. Igår fick jag ett fång rabarber av en av damerna på loppisen som är inrymd i samma hus som jag själv bor i, hon hade i sin trädgård fått ett överskott. Utan egen trädgård tar jag tacksamt emot allt dylikt överskott.
.rabarberpaj

.
Rabarberpaj à la Tobbe

Ingredienser 8-10 portioner:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 g rabarber (1 liter skuren)
1 1/2 dl socker
1 msk potatismjöl

Maräng:
3 äggvitor
2 dl socker

Tillagning:

Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.

Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.

Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.

Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.

Nagga bottenplattan med en gaffel så att den inte blir blåsig. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.

Använd helst späd rabarber. Drag av skalet på grövre stjälkar. Skär rabarbern i skivor.

Lägg rabarber, socker och potatismjöl i en skål och blanda ordentligt.

Fördela blandningen jämnt över hela botten på pajskalet. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter. Låt pajen svalna något i formen.

Sänk ugnsvärmen till 175°.

Vispa äggvitorna til hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska styv. Vänd ner resten av sockret.

Bred marängsmeten över rabarbern. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda tills marängen fått lite färg.

Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp.



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *