Grillsäsong

Till slut har den anlänt. Grillsäsongen. Även hos mig har grillen dammats av och tagits i bruk och det ska inte bara grillas, det ska tillredas tillbehör av olika sort och modell.

Det förmodligen mest vanliga tillbehöret i Sverige när det ska grillas är potatissallad, svenskarna är tämligen förtjusta i sina knölar. Det kan dock vara problematiskt att hitta ”gammal” potatis, det är färskpotatis och nypotatis i långa banor i butikerna. Det är egentligen inget bekymmer, färskpotatis fungerar alldeles utmärkt till de flesta potatisrätter med undantag kanske för potatismos som riskerar att bli mer som tapetklister än som mos.

Varför inte prova med en varm sallad med färskpotatis? Lite mer hälsosamt än den traditionella potatissalladen som innehåller transfetter från gräddfilen. Och varför inte göra din egen grillolja också och få precis de smaker du själv vill ha? Efter receptet på färskpotatissallad finns ett grilloljerecept också, byt ut kryddorna till smaker du själv vill ha och var inte heller rädd att öka mängden kryddor för en mer intensiv smakupplevelse.
.
Varm färskpotatissallad.
Varm färskpotatissallad

Ingredienser 4 personer:

800 g färskpotatis
2 msk vitvinsvinäger
3 msk olja
2 tsk Dijon-senap
2 tsk socker
1 gul lök
1 röd lök
2-3 tomater
1 kruka färsk persilja
soltorkade tomater

Tillagning:

Blanda vitvinsvinäger, olja, senap och socker väl till en vinägrett.

Skala och hacka lökarna fint och vänd ner i vinägretten och låt marinera minst 10 minuter.

Skölj och borsta potatisarna väl så all jord är borta och dela dem i klyftor. Lägg dem i en gryta i lättsaltat vatten.

Det går även att använda vanlig potatis, den skalas istället innan den klyftas.

Koka upp och låt koka tills potatisklyftorna är klara. Prova med sticka. Slå av vattnet.

Skålla och flå de färska tomaterna. Skär dem sedan i tärningar.

Av de soltorkade tomaterna tas efter tycke och smak. Skär de soltorkade tomaterna i tunna strimlor.

Ansa och hacka persiljan fint.

Tillsätt alla övriga ingredienser till potatisen och blanda väl.

Servera till kryddig korv eller till stekt eller grillat kött.
.

.
Kaneldoftande grillolja

Ingredienser 2,5 dl:

2 dl olja
1/2 dl honung
3 msk kinesisk soya
2 tsk cayennepeppar
1 tsk chilipulver
1 tsk ingefära
1-2 tsk kanel

Tillagning:

Rör samman alla ingredienserna väl och slå i en burk med lock.

Låt stå kallt några dagar innan grilloljan ska användas så smakerna går samman ordentligt.

Blanda runt ordentligt innan oljan penslas på köttet och/eller grönsakerna som ska grillas.



1 kommentar
Kategorier: Recept Taggar:, ,


Support us at Patreon


One thought on “Grillsäsong”

  1. prövade den igår på lite olika kött grillspetten blev superba den skivade ytterfilen med men nästa gång tar jag nog färsk inge fära o kanske lite vitlök

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *