Mackor på danska

De senaste dagarna har jag varit drabbad av en förkylning från helvetet och det har inte riktigt funnits energi över för några större ansträngningar i köket, det har fått bli mest mackor. Mackan eller om du hellre vill kalla den smörgåsen är som måltid lite lätt underskattad.

Det finns många ”berömda” smörgåsar, till exempel har amerikanerna sin bagel och fransmännens mest kända är nog Croque Monsieur. Italienarna har sin pizza som egentligen inte är något annat än en varm macka i storformat och danskarna sina underbara smörrebröd.

Just smörrebröden ligger mig själv varmt om hjärtat, jag är ju ändå till hälften dansk. Det finns i princip bara två regler när man ska göra sådana, de ska i stort sett vara en hel liten måltid i sig själv och brödet ska helst inte synas. Med andra ord på med så mycket pålägg det bara är möjligt.

Helst ska dessa skapelser avnjutas med en dansk pilsner och en akvavit, men det går lika bra med ett alkoholfritt svenskt alternativ som till exempel renat.
.
Mackor på danska.
Smörrebröd med makrill

Ingredienser 4 portioner:

makrillfilé, rökt
4 skivor rågbröd
gräslök

1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
4 ägg
salt och peppar
cayennepeppar
matfett

Tillagning:

Vispa först ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och peppar och vispa samman.

Smält matfett i en vid kastrull på svag värme. Häll i äggsmeten och rör med en trägaffel mot botten tills äggröran blivit tjock och krämig. Låt svalna.

Fördela äggröra och makrillfilé på rågbrödsskivor och klipp över gräslök.
.
.
Smörrebröd med rostbiff

Ingredienser 4 portioner:

2 gula lökar, stora
matfett till stekning
1/2 tsk strösocker
4 skivor rågbröd
smör
8 skivor rostbiff, stora
4 ägg, hårdkokta, i klyftor
2 skivade tomater
salt och peppar

Tillagning:

Skiva löken i ringar. Stek den mjuk och ljust brun. Tillsätt lite strösocker mot slutet av stekningen.

Smöra brödet och lägg på rostbiffen. Garnera med äggklyftor och tomater. Peppra och salta tomaterna. Toppa med en driva stekt lök.
.
.
Smörrebröd med pastej och bacon

Ingredienser 1 portion:

1 skiva grovt bröd
leverpastej
3-4 skivor bacon, stekt
2-3 tomatskivor
smörgåskrasse
rostad lök

Tillagning:

Bred leverpastej på brödet. Toppa med stekt bacon, tomatskivor, rostad lök och smörgåskrasse.



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, , , , ,



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *