Våffelkyckling

Härom dagen var det inte bara Långfredag, det var dessutom Våffeldagen och det gräddades sannolikt våfflor i massor runt om i landet. Till skillnad från många andra kända ”matdagar” är Våffeldagen faktiskt inte ett påhitt av handlarna utan bygger på tidernas bästa felhörning…

En alternativ benämning på Jungfru Maria Bebådelsedag är Vår Fru-dagen och i folkmun har detta med tiden förvanskats till, just det, Våffeldagen.

Det traditionella sättet att intaga våfflor är med grädde eller glass och sylt, men det går alldeles utmärkt att göra dem mer matiga och servera som lunch också.
.
Lunchvåfflor med kyckling.
Lunchvåfflor med kyckling

Ingredienser 3-4 personer:

1 st kycklingbröstfilé
1/2 röd lök
25 g soltorkad tomat
2 tsk basilika
1/2 tsk salt
3 msk brödsirap

100 g smör
4 dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 dl rågsikt
1 dl durumvetemjöl

crème fraiche
gräslök

Tillagning:

Skär kycklingfilén i centimeterstora tärningar. Strimla den soltorkade tomaten fint. Ansa och hacka den röda löken fint.

Lägg kycklingen, tomaten och rödlöken i en skål. Tilssätt basilikan, saltet och brödsirapen. Blanda väl och låt marinera 10 minuter.

Fräs kycklingröran i olivolja i en medelvarm stekpanna under omrörning tills kycklingen är genomstekt.

Häll över kycklingröran i en skål och låt svalna.

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda rågsikten, durumvetemjölet och bakpulvret i en skål.

Tillsätt hälften av mjölken och rör till en jämn smet.

Tillsätt resten av mjölken och det avsvalnade smöret och rör till en jämn smet.

Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna gyllenbruna.

Lägg dem var för sig på ett galler när de är gräddade.

Servera nygräddade med crème fraiche och kycklingröran, strö gärna också lite finhackad gräslök över.



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *