Sagosoppa

Inspiration till att skapa nya rätter kommer från många olika håll, ofta är det någon vän som önskar något eller själv gör något som inspirerar mig att skapa min egen version av det de gör. Ett exempel på det sistnämnda är dagens middag, en härligt tomatdoftande soppa med små köttbullar och fjärilspasta med sitt ursprung i köket hos den goda väninnan Signorina Maria Rosso från Milano.

Säga vad man vill om italienare, men deras mat är härlig och deras språk är underbart. Köttbulle heter polpetta (plural polpette) och en väninna tyckte det lät som något från sagans värld (försvenskat polpettor). För att göra den här rätten mer sagolik innehåller den också farfalle (fjäril) vilket är formen på pastan.

Smaka på hela namnet på rätten, visst låter det gott.
.
Zuppa Rosso con Polpette.
Zuppa Rosso con Polpette

Ingredienser 4-6 portioner:

500 g nötfärs
1 krm salt
1 krm spiskummin
1 krm kanel
1 kg tomater
3 msk tomatpuré
1 gul lök
1 röd lök
1 röd paprika
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1 l köttbuljong
6 dl pasta (tex ruote, farfalle eller gnocci)
salt
vitpeppar

Garnering:

basilikablad
ev finhackad gräslök

Tillagning:

Blanda nötfärsen med salt, spiskummin och kanel. Rulla små köttbullar av färsen, cirka 2 cm stora.

Bryn köttbullarna i olivolja så de får lite färg runt om.

Filea tomaterna, det vill säga avlägsna skal och kärnor så endast fruktköttet är kvar.

Ansa den gula och röda löken och hacka fint. Ansa paprikan och skär den i små bitar.

Hacka basilikan fint. Spara några toppar till garnering.

Fräs löken och paprikan i oljan i en kastrull på medelhög värme under omrörning så den blir mjuk utan att få färg.

Tillsätt tomatfiléerna, tomatpurén och basilikan. Pressa vitlöken över.

Rör om och låt puttra cirka 15 minuter eller tills tomaterna har kokat sönder helt.

Mixa direkt i kastrullen med stavmixer tills eventuella lök-, paprika- och tomatbitar är finfördelade.

Tillsätt köttbuljongen och köttbullarna. Låt koka upp.

Tillsätt pastan. Låt sjuda tills pastan är färdig, den ska ha tuggmotstånd.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med färsk basilika och eventuellt finhackad gräslök. Servera med ett ljust italienskt bröd till.



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *