Middag från soppköket

En övning i att vara klimatsmart har genomförts idag. Av miljöhänsyn och för att stödja lokala producenter är det bra att använda närproducerat. Ganska kvickt inser man dock att med vårt skandinaviska klimat blir man lite lätt begränsad i urvalet, i synnerhet vid den här tiden på året.

Rotfrukter och lök finns närproducerat mitt i vintern och färska örter odlas i växthus här så det kan man också hitta liksom mejeriprodukter och ägg som kommer från gårdar inte alltför långt bort. Buljongen kokades i höstas på närproducerade grönsaker så den är bara att ta fram ur frysen.

Allt sammantaget är det bara kryddorna, Quorn-bitarna och olivoljan i dagens middag som inte är lokalt producerade så jag lyckades åtminstone nästan med att vara klimatsmart även om jag inte nådde ända fram.
.
.
Morotssoppa med Quorn

Ingredienser 4-5 portioner:

400 g Quorn Bitar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
300 g potatis
500 g morot
1 kruka färsk timjan
4 dl grönsaksbuljong
1/4 tsk cayennepeppar
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
3 dl grädde

Tillagning:

Bryn Quorn-bitarna i olivolja i en medelvarm stekpanna. Bred ut dem på hushållspapper så fettet fårr rinna av.

Skala löken och vitlöken och hacka dem grovt.

Fräs löken i olivolja i en gryta under omrörning så de blir mjuka utan att få färg.

Skala potatisarna och morötterna och skär dem i mindre bitar.

Tillsätt grönsaksbuljong, timjan, potatis, morot, cayennepeppar, salt och vitpeppar i grytan.

Spara eventuellt några kvistar timjan till garnering.

Koka upp och låt sjuda under lock 15-20 minuter tills rotfrukterna är genomkokta, prova med sticka.

Dra från värmen och mixa med stavmixer direkt i grytan till en slät soppa.

Rör ner grädden och smaka av med salt och vitpeppar.

Häll upp i varma djupa tallrikar och strö Quorn-bitar över. Servera eventuellt också med kokta ägghalvor.



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, , , ,



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *