Den moderna klassikern

Som matbloggare blir man ibland utvald och inbjuden till roliga små event och projekt. För något år sedan skedde just det och det började med ett enkelt litet mail från ett företag som jobbar med rekrytering och så kallad ”headhunting” där de berättade att Del Monte skulle göra ett personligt utskick den 28:e samma månad (en tisdag) och för detta ändamål behövde min snigelpostadress. Jag antog att de skulle skicka något med posten och var aningen nyfiken på vad det kunde vara.

Tisdagen kom och posten delades ut, men det dök inte upp något så jag antog att då kommer det väl nästa dag. Ack vad jag bedrog mig.

del_monte_01Framåt kvällen när jag satt och åt middag i sällskap med en bekant och dennes son ringde det på dörren och där stod en ung tjej i en riktigt gullig utstyrsel hållande en hederlig gammal fruktlåda. Innehållet i lådan visade sig vara ett helt gäng med fruktkonserver från Del Monte och så fick jag i handen även ett kuvert med ett brev och ett USB-minne med vidare information.

På USB-minnet fanns en videosnutt med en personlig hälsning från tvåan i ett tidigare års upplaga av Sveriges Mästerkock, Josephine Lindqvist, och en inbjudan att medverka i en tävling Del Monte anordnar, en tävling där endast 10 bloggare har bjudits in. Jo, jag kände mig en aning privilegierad.

del_monte_02Mest imponerad blev jag dock av att hon enligt hälsningen följer min blogg och dessutom har provat åtminstone ett av mina recept, Banan- och fläderblomskakor, vilka hon tydligen bakar lite då och då.

Det har egentligen bara varit två kriterier för bidragen som måste uppfyllas, det ska vara med konserverad frukt och det ska vara enkelt. Det första kriteriet var ju inga problem, Del Monte försåg mig med en laddning olika fruktkonserver, men det andra kriteriet riskerade att ställa till lite problem. Det som jag ser som enkelt är kanske inte lika enkelt för alla.

Jag måste erkänna att det inte var helt lätt dock, jag hade ingen direkt vana att använda konserver, i mitt kök brukar det som regel vara färsk frukt som gäller.

Tävlingen Den Moderna Klassikern som Del Monte anordnade för inbjudna matbloggare avgjordes sedermera och hör och häpna, jag vann! Dels fick jag mina recept publicerade i en officiell folder från Del Monte och dels fick jag en resa för två till Sorrento i Italien.

Receptet jag vann med nedan och efter det ett par av de andra recepten jag också tävlade med.
.
3_x_del_monte.
Ananasparfait med persikosås

Ingredienser 4-6 portioner:

Ananasparfait:
2 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 dl ananasspad
1 1/4 dl väl avrunnen krossad ananas

Persikosås:
4 persikohalvor
1 dl vispgrädde
1 msk marsalavin
1 1/2 msk florsocker

Garnering:
rostade kokosflingor
citronmeliss

Tillagning:

Mixa den krossade ananasen med en stavmixer i en skål.

Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker till ett hårt skum.

Vispa grädden och ananasspadet till en konsistens något fastare än filmjölk.

Vänd ner grädden och ananasen i de vispade äggen.

Frys 4-5 timmar i portionsformar.

Lägg persikohalvorna, grädden, marsalavinet och florsockret till såsen i en liten gryta.

Mixa samman allt med en stavmixer.

Låt koka upp under omrörning och låt sjuda en minut.

Tag av från värmen och låt svalna i grytan.

Ta fram portionsparfaiterna cirka 15 minuter före uppläggning och servering.

Lägg upp parfaiterna på assietter och gör en spegel med såsen. Garnera med rostade kokosflingor och citronmeliss.
.
.
Fruktcocktail med päronzabaione

Ingredienser 4 portioner:

2 ägg
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl marsalavin
4 päronhalvor

2 burkar fruktcocktail
rostad flagad mandel

Tillagning:

Mixa päronhalvorna till en puré i en liten rostfri kastrull (ej aluminium).

Tillsätt ägg, äggulor, socker och marsalavin och vispa samman.

Sätt kastrullen på svag värme och vispa kraftigt tills det blir en tjock och pösig kräm.

Varva frukten och krämen i små skålar eller glas på fot, översta lagret ska vara kräm.

Garnera med rostad flagad mandel.
.
.
Persikopannacotta

Ingredienser 2-3 portioner:

4 persikohalvor
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad

färska bär eller mandarinklyftor
citronmeliss eller mynta

Tillagning:

Mixa persikorna med en stavmixer i en gryta.

Tillsätt grädde, socker och vaniljsocker. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter.

Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Krama ur dem och låt dem smälta i den varma persikogrädden.

Häll upp pannacottan i vattensköljda koppar/formar. Låt stelna i kylen ett par timmar.

Stjälp upp på tallrik. Garnera med färska bär eller mandarinklyftor och en grön kvist.



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *