Inledningsvis

Min lilla nyårsmeny är inte komplett utan en förrätt, själv är jag förtjust i en enkel men god soppa till förrätt. Jag har valt att använda en soppa som egentligen är avsedd att vara en lunchrätt eller till och med en middagsrätt till vardags, en soppa som passar alldeles utmärkt även som inledning på en trerätters maraton.

Som förrätt serverar man den inte i en sopptallrik kanske utan i en mindre skål. Har man inga små skålar går det utmärkt att servera den i en kopp, det blir nästan festligare egentligen. För min del handlar det dock om att få samma porslin till alla rätterna på menyn.
.
.
Spenatsoppa

Ingredienser 4 portioner:

1 gul lök
10-15 cm purjolök
2 klyftor vitlök
3 msk olivolja
1 kruka färsk persilja
400 g frusen bladspenat
3 dl vatten
1/2 tsk chilipulver
2-3 dl grädde

Tillagning:

Ansa löken och hacka den grovt. Ansa vitlöken och hacka den grovt.

Ansa purjolöken, dela den på längden och skär i breda strimlor. Skölj den väl så eventuella jordrester spolas bort.

Fräs löken, vitlöken och purjolöken i olivolja i en gryta under omrörning så den blir mjuk utan att få färg.

Tillsätt vattnet och bladspenaten. Dela persiljan i mindre bitar och tillsätt i grytan. Spara några toppar till garnering.

Tillsätt chilipulvret och rör om.

Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter.

Dra från värmen och mixa direkt i grytan med en stavmixer till en slät soppa.

Tillsätt grädden, rör om och smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med kokta ägghalvor och brödkrutonger.
.
.
Brödkrutonger:

Ingredienser 4 portioner:

6 skivor formfranska

Tillagning:

Skär bort kanterna på brödet, skär det sedan i små kuber.

Rosta vackert bruna i torr stekpanna på medelhög värme.

Vänd lite då och då så de inte bränns.
.



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, , ,



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

»