Nyårsmeny

Snart är det nyårsafton och det är hög tid att börja planera menyn för den kvällen. Under de närmaste dagarna presenterar jag mitt lilla förslag på en aptitlig meny och börjar med huvudrätten.

Receptet är avsett för två personer, men det är bara att öka mängderna för fler portioner så det räcker till alla som ska komma på middag.
.
.
Oxfilé med borgmästarmos och plommonsås

Ingredienser 2 portioner:

2 skurna bitar oxfilé (ca 300 g)
salt
vitpeppar

300 g färska röda plommon
2 klyftor vitlök
1 tsk dragon
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk Cointreau
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl socker
2 tsk maizena
salt
vitpeppar

3-400 g fast potatis
20 g färsk persilja
50 Boxholm Borgmästarost
25 g smör
3-4 msk grädde
salt
vitpeppar

Tillagning:

Dela plommonen i klyftor och ta bort kärnorna.

Ansa och hacka vitlöken grovt.

Lägg plommon, vitlök, dragon och vitt vin i en kastrull.

Koka upp och låt sjuda under lock 20 minuter.

Passera plommonkoket genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull och ta bort skal och annat som blir kvar i silen.

Tillsätt socker, vatten, Cointreau och vitvinsvinäger i kastrullen.

Koka upp och reducera till ungefär hälften.

Rör ner maizena utrört i lite kallt vatten och låt såsen tjockna.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

Slå av vattnet och passera potatisen genom en finmaskig sil.

Hacka/klipp persiljan fint. Riv Borgmästarosten fint.

Rör ner persilja, Borgmästarost, smör och grädde i den passerade potatisen.

Spara lite persilja till garnering.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Dofta salt och vitpeppar efter smak över båda sidorna av oxfiléerna.

Grilla i grillpanna några minuter på varje sida, hur länge beror på om du vill ha dem medium eller välstekta.



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *