Flaggan i topp

Förtjust i det italienska köket som jag är roade jag mig för några år sedan med att skapa tre pastarecept med utgångspunkt från italienska flaggans färger, de fick alla namnet Italian följt av respektive färg i flaggan. Alla tre har olika typ av protein så du kan välja grön, vit eller röd beroende på om du föredrar kött, fisk eller fågel.

Dessa recept och kärleken till det italienska köket har även medfört skapandet av en kokbok om pasta. Den innehåller förutom mängder av läckra recept även en hel del pastafakta och traditionella recept representativa för Italiens olika matregioner.

Så klart har det italienska köket så mycket mer än bara pasta, men någonstans måste man ju börja.
.
3_x_pasta
Italian Green

Ingredienser 4 portioner:

4 port tagliatelle verdi
4-8 st Salsiccia eller annan vitlökskorv

Sås:
500 g broccolibuketter
3 dl köttbuljong
3 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk muskotnöt, riven eller malen
1 tsk potatismjöl
1 kruka färsk persilja
1 kruka färsk basilika

Tillagning:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Koka upp köttbuljongen och lägg i broccolin. Låt sjuda under lock 5-10 minuter under lock tills broccolin är mjuk. Prova med en sticka.

Stek eller grilla korvarna och lägg upp på tallrikar.

Tillsätt grädden och mixa med en stavmixer direkt i grytan till en jämn sås.

Finhacka basilikan och persiljan. Spara några basilika-toppar till garnering.

Tillsätt salt, vitpeppar och muskotnöt till såsen. Pressa vitlöken över.

Rör ut potatismjölet i lite vatten. Rör ner i såsen under omrörning.

Ta såsen från värmen och rör ner basilika och persilja. Blanda med den kokta pastan.

Lägg upp pastan på tallrikarna med korven. Garnera med färsk basilika.

Italian White

Ingredienser 4 portioner:

400 g penne rigate
4 bitar laxfilé à 125 g
salt
vitpeppar

Sås:
2-3 svartrötter, ca 200 g
1 bit rotselleri, ca 250 g
200 g färska champinjoner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
3 dl grädde
3 tsk potatismjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 kruka färsk basilika

Tillagning:

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Ansa champinjonerna och ta bort stammarna. Skär hattarna i tunna skivor.

Skala löken och hacka den fint. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor.

Ansa och skala rotselleri och svartrötter. Riv dem sedan grovt.

Fräs lök, vitlök, rotselleri och svartrötter i olivolja i en stekpanna så de blir mjuka utan att ta färg.

Tillsätt champinjon, vin och fiskbuljong och låt sjuda 5 minuter under lock.

Dofta salt och vitpeppar över laxen. Lägg den över grönsakerna i pannan och låt sjuda med under lock 5-10 minuter tills den är genomlagad.

Ta upp laxen och lägg upp på tallrikar.

Tillsätt grädde, salt och vitpeppar och rör om. Tillsätt potatismjölet utrört i lite vatten under omrörning.

Hacka basilikan fint, spara några toppar till garnering. Tillsätt basilikan till såsen och smaka eventuellt av med mer salt och vitpeppar, häll sedan såsen över pastan och blanda runt.

Lägg upp pastan med såsen på tallrikarna med laxen. Garnera med färsk basilika.

Italian Red

Ingredienser 4 portioner:

4 port fettuccine med tomat
4 kycklingfiléer (ca 1 kg)
malen ingefära
salt

Sås:
1 kg tomat
4 dl hönsbuljong
2 röda paprikor
2 röda chili
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 tsk potatismjöl
1 kruka färsk basilika

Tillagning:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Dofta salt och ingefära över kycklingfiléerna. Grilla dem i ugn på 200º tills de är genomstekta, cirka 45 minuter. Vänd dem några gånger under grillningen.

Dela tomaterna i klyftor och filea dem, det vill säga avlägsna skinn och kärnor så att bara fruktköttet är kvar.

Lägg tomatfiléerna och buljongen i en gryta och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter tills tomaterna är sönderkokta.

Ansa paprikorna och skär dem i små tärningar. Ansa chilin och strimla den fint. Skala löken och hacka den fint.

Fräs paprika, chili och lök i olivolja i en stekpanna så de blir mjuka utan att ta färg.

Tillsätt paprika, chili och lök till grytan. Ansa vitlöken och pressa den över grytan. Rör om och låt sjuda i 10 minuter.

Finhacka basilikan. Spara några toppar till garnering.

Rör ut potatismjölet i lite vatten. Rör ner i såsen under omrörning.

Ta såsen från värmen, rör ner basilikan och blanda med den kokta pastan.

Lägg upp en kycklingfilé på varje tallrik. Lägg upp pastan. Garnera med färsk basilika.



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *