Pålägg på franska

Varför så få själv gör sin egen färskost är något som helt ärligt övergår mitt förstånd. Det är något av det enklaste man kan göra i ett kök och det blir både godare och billigare än den köpta färskosten, dessutom slipper man eventuella tillsatser och har bara rena, naturliga råvaror.

Vasslen som rinner av under processen när man gör färskost är utmärkt att använda som degvätska till matbröd. Det blir till att baka någon av de närmaste dagarna, frågan är bara vad. Rågfranska var det länge sedan jag bakade, så det lär det nog bli.
.
.
Gräddig färskost à la Provence

Ingredienser:

1 liter filmjölk
1 1/2-2 dl vispgrädde
1/2-1 tsk salt

Tillagning:

Häll filmjölk och grädde i en gryta. Värm under omrörning till cirka 45º.

Slå vätskan i en silduk eller kaffefilter och låt stå och rinna av i cirka 4 timmar.

Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och smaktillsats med en gaffel. Forma runda ostar eller lägg i en burk och kyl.

Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.

Förslag på smaksättningar:

1-2 tsk vitlökspulver
1 kruka färsk gräslök, finskuren
1/2 liten burk champinjoner, väl avrunnen och finhackad
15-20 st skalade räkor, väl avrunna och finhackade



Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *