Nejlikor och apelsiner

Ni vet sådana där apelsiner man sätter rött sidenband på och sedan trycker in kryddnejlikor i skalet för att sedan hänga upp? Jag brukar göra ett par sådana till jul, en mer julig doft får man leta efter. Ett år hade jag dock införskaffat alldeles för mycket nejlikor och fick ta mig en rejäl funderare på vad jag skulle göra med dem.

Till slut bestämde jag mig för att testa ett bakverk och givetvis måste det vara apelsiner med i kakorna också, tanken var att kunna servera något som luktar lika mycket jul som de upphängda apelsinerna. Lite choklad också i smeten till muffins och resultatet blev över förväntan gott, det har sedermera blivit det mest uppskattade bakverket på mitt fikabord i advent.
.
.
Tobbes Julmuffins

Ingredienser 15-20 st:

100 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
saften av 1 apelsin
rivet skal av 1 apelsiner
50 g mörk blockchoklad
2 tsk kryddnejlikor

Tillagning:

Hacka den mörka chokladen.

Stöt nejlikorna i en mortel.

Rör matfett och socker poröst.

Tillsätt äggen, ett i sänder.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta i smeten.

Vänd försiktigt ner choklad, nejlikor, apelsinsaft och rivet apelsinskal.

Fördela smeten i pappersformar.

Grädda i ugn vid 225° i cirka 12 min.Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, , , , , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *