Sötebrödsdagar

Vad gör man när man är sömnlös och kock? Jo, man ställer sig och bakar. Natten som gick vägrade han den där Johan B Lund infinna sig så jag bestämde mig att ta en paus från julstöket och baka lite annat smått och gott att stoppa i frysen.

Två jäsdegar sattes samtidigt, den ena för mina egna favoritbullar som bakas rätt så ofta i mitt kök och den andra för tekakor. Det är sällan jag köper bröd i affären, hembakat blir både godare och billigare och det är dessutom roligt att baka samtidigt som det oftast blir varianter man inte hittar i några butiker.
.
.
Jordnötsbullar

Ingredienser 15-20 st:

25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl jordnötter
5-6 msk lättmargarin eller rumsvarmt smör

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Tillagning:

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.

Blanda i socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.

Täck med bakduk och låt jäsa cirka 45 minuter.

Värm ugnen till 175°.

Riv mandelmassan. Riv jordnötterna i en mandelkvarn. Rör ut dem med lättmargarin eller rumsvarmt smör..

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.

Kavla ut degen tunnt till en stor rektangel. Bred ut fyllningen jämnt över hela degplattan, lämna en liten långkant utan fyllning.

Rulla samman från ena ena långsidan så kanten utan fyllning kommer ytterst.

Skär 2 centimeter breda skivor och lägg i bullformar.

Låt jäsa 20 minuter under duk.

Pensla med att uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.



Kategorier: Recept Taggar:, , , , , , , ,


Support us at Patreon