Överste Senap i köket med en… Mortel?

Till skinkan vill många ha senap, andra har den till lutfisk, ärtsoppa, rotmos och alla möjliga och omöjliga rätter. Även jag uppskattar en skinkmacka med senap och har som tradition att göra min egen julsenap, så även det här året.

Själv föredrar jag en stark och grov senap, något alla inte uppskattar och i synnerhet då inte styrkan. Vill du ha en lite mildare senap kan du utesluta chilipulvret, vill du ha en sötare senap tillsätter du lite mer socker.
.
.
Tobbes julsenap (stark)

Ingredienser:

70 g gula senapsfrön
25 g bruna senapsfrön
1 msk vitvinsvinäger
1 msk mild whisky
3 msk senapspulver
1/4 tsk chilipulver
2 msk socker
1 tsk salt
vatten

Tillagning:

Lägg senapsfröerna i en mortel.

Krossa senapsfröna i morteln tillsammans med vinägern och whiskyn.

Tillsätt senapspulver, chilipulver, socker och salt. Blanda väl.

Tillsätt vatten tills önskad konsistens uppnåtts.

Låt senapen stå cirka 1 vecka i kylskåpet så den får ”mogna” innan den används.



Kategorier: Recept Taggar:, , , ,


Support us at Patreon