Juligaste bakverken

En del bakverk är väldigt juliga, av någon anledning bakar vi dem enbart till jul och inte resten av året. Ett exempel är lussebullar, ett annat är pepparkakor. Varför de fått namnet pepparkakor när de inte innehåller någon peppar är också en gåta, men ett troligt svar finns hos Bageri.se som är hemsida för Sveriges bagare & konditorer AB (SBK), branschorganisationen för just landets bagare och konditorer:

Pepparkakan har troligen fått sitt namn på grund av att folk i äldre tider inte alltid kunde skilja på kryddorna utan dominerande benämningar kom att begagnas i ganska vidsträckt bemärkelse. En starkt kryddad kaka fick då namnet pepparkaka.

Läs hela artikeln

Oavsett har eftermiddagen använts till att baka just sådana, jag gjorde degen igår och den har fått vila i kylskåpet. De flesta gör dem i en mängd olika storlekar och former, till exempel stjärnor, hjärtan och granar, men själv vill jag ha alla i samma storlek och form så här blir det bara hjärtan. Det ser bara rörigt ut på kakfatet när de alla är olika.
.
.
Rocking Ginger Crispies

Ingredienser 50 st:

175 g smör
2 dl socker
1 1/2 dl vit sirap
1 1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen kanel
2-3 tsk cognac
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 tsk bikarbonat
9 dl vetemjöl

Tillagning:

Rör smör, socker och sirap poröst i en stor skål. Tillsätt kryddorna samt cognacen.

Vispa grädden lätt.

Blanda mjöl och bikarbonat, rör ner i skålen.

Tillsätt grädden och blanda snabbt samman till en deg.

Lägg degen i en plastpåse och förslut. Låt degen vila i kylskåp minst 1 dygn.

Sätt ugnen på 200º.

Kavla ut degen tunt en bit i taget på mjölat bakbord.

Ta ut de figurer som önskas med pepparkaksmått och lägg kakorna på bakpappersklädd plåt.

Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter.

Låt kakorna svalna på plåten innan de lossas.Inga kommentarer
Kategorier: Recept Taggar:, , , , , , ,


Support us at Patreon


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *