French Connection

Det svenska julbordet är egentligen en märklig konstruktion. Inte nog med att det är ett massivt överflöd av diverse smårätter, de är dessutom indelade i olika kategorier som ska avnjutas i en viss ordning.

Först är det fisk som ska inmundigas, till exempel kallrökt och gravad lax med hovmästarsås och en uppsjö olika sillinläggningar. Efter det blir det kallskuret och sedan småvarmt för att till sist servera en dessert, oftast Ris á la Malta med saftsås. Och som det inte räcker med det ställs det senare fram en massa fikabröd och gärna också julgodis.

Under tiden rödkålen puttrade för sig själv igår roade jag mig med att också laga till min personliga favorit bland sillinläggningarna, fransk löksill. Den kommer garanterat vara slut långt innan julafton så det lär bli till att göra om den proceduren innan ”dopparedagen”.
.
.
Fransk löksill

Ingredienser 4 portioner:

400 g matjesillfiléer

Lag:
1 dl ättiksprit
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
2 msk vitvinsvinäger
15 grovkrossade kryddpepparkorn

Tillbehör:
2 hackade rödlökar

Tillagning:

Vattna ur filéerna.

Blanda samtliga ingredienser till lagen. Låt sjuda ett par minuter under lock och sedan kallna.

Skär filéerna i mindre bitar. Varva sillen med hackad rödlök, slå sedan lagen över. Ställ kallt minst ett dygn.



Kategorier: Recept Taggar:, , , , , ,


Support us at Patreon